Het dagboek van Yassin El Attar (2)

Op zaterdag 23 mei eindigde voor vele moslims de vastenmaand Ramadan. De Ramadan is de negende maand in de Islamitische vastenkalender. Elk jaar verschuift, door de maanstand, deze maand 10 tot 12 dagen. Net zoals bij christenen vormt het vasten een wezenlijk onderdeel van de geloofsbeleving. En net zoals bij christenen werd deze sterke tijd doorkruist door de pandemie. Maar vandaag is het dus Eid al-Fitr, beter bekend als het Suikerfeest, het feest van het breken van het vasten. Yassin El Attar hield voor Spiranti een dagboek bij, vandaag volgt zijn laatste bijdrage. Lees hier alvast deel 1 van zijn dagboek.

Deel 2

Zondag 12 april 2020.

Vandaag passeerde de helikopter van VTM en HLN over het nieuwe gebouw van onze moskee. We hadden een mooie boodschap voorbereid.

“Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan.”

-Toon Hermans-

Blijkt dat Toon Hermans één van de grote idolen is van Koen Wauters en één van onze vrijwilligers mag tijdens de live-uitzending onze actie toelichten. We hopen dat we Vlaanderen mee een hart onder de riem hebben kunnen steken. Tijdens de voorbije weken hebben we heel wat acties op poten gezet om de zwakkeren in de samenleving te ondersteunen. Zo gingen we langs in bepaalde Kortrijkse wijken met een hapje en een drankje om mensen in eenzaamheid te verrassen. Daarnaast deelden we op een andere dag een bloemetje uit in samenwerking met een Kortrijks buurtcentrum. We proberen onze rol te spelen en te ondersteunen waar nodig. Vanuit onze menselijke en religieuze inspiratie. Ondertussen bereiden we ook de ramadan voor. Er zijn eigenlijk 3 belangrijke lijnen:

1. Hoe gaan we de religieuze ramadanbeleving van onze gemeenschap verzorgen?

2. Hoe zorgen we ervoor dat de behoeftigen ook tijdens deze ramadan een iftarmaaltijd kunnen nuttigen?

3. Hoe zorgen we ervoor dat de maatregelen rond social distancing zo goed mogelijk worden opgevolgd door onze gemeenschap tijdens de ramadan?

Vandaag zou mijn zus trouwen. Ze heeft aan het begin van de lockdown de wijze beslissing genomen om alles te annuleren. Ondertussen is ze op zoek naar een nieuwe trouwdatum. Maar door de onzekerheid is het nog koffiedik kijken wanneer en hoe haar trouwfeest zal kunnen doorgaan.

Donderdag 23 april 2020.

Morgen start de ramadan. We hebben hard gewerkt om die voor te bereiden maar alles is op tijd in gereedheid gebracht. We voorzien heel wat online lezingen en voordrachten om het ramadan-gevoel bij de gemeenschap te laten leven. Behoeftigen kunnen dagelijks een iftarmaaltijd afhalen aan de moskee, een groep vrijwilligers leidt dit in goede banen. Ook de opgelegde maatregelen zijn meermaals, helder en in verschillende talen gecommuniceerd naar onze achterban. We hopen en denken er klaar voor te zijn, maar zeker ben je natuurlijk nooit. Ik maak me vooral zorgen over het sociaal contact. Normaliter is de ramadan een maand die bol staat van ontmoeting, collectief gebed, gezamenlijke iftars en dienstbaarheid. Dit jaar kunnen al die vormen van sociaal contact niet doorgaan, de ramadan mag uitsluitend beleefd worden binnen hetzelfde gezin. Jongeren komen na zonsondergang vaak samen om terug te blikken op de vorige dag en vooruit te kijken op de volgende.

De ramadan is naast de jaarlijkse vastenmaand ook de grote reüniemaand. Plots zie je iedere avond een grote groep vrienden en familie tegelijk die je doorheen de drukke rest van het jaar nauwelijks individueel ziet.

Persoonlijk werk ik hard om de ramadan voor te bereiden, zowel vanuit de Kortrijkse moskee als ter ondersteuning van de Leuvense moskeeën. Ik werk voltijds van thuis en begin ook de limieten van het systeem te botsen. Een snelle terugkoppeling tussen collega’s is niet mogelijk, alles moet op voorhand gepland worden om de agenda’s beheersbaar te houden. Ik heb van deze lockdown ook gebruikt gemaakt om een nieuwe koersfiets te kopen. In de voorbije dagen ben ik zoals vanouds gaan fietsen op de heuvelrug tussen Leie en Schelde, met hier en daar een uitschieter richting de Vlaamse Ardennen. Ik ben benieuwd hoe vaak en hoe ver ik zal kunnen fietsen tijdens de ramadan.

Vrijdag 8 mei 2020.

Vanuit professioneel oogpunt verloopt de ramadan zeer voorspoedig. We kunnen perfect uitvoeren wat we gepland hadden en er rijzen geen onverwachte problemen. Ook in Leuven is alles perfect onder controle. De Kortrijkse en Leuvense moslims slagen erin om de discipline die ze aan de dag legden voor de ramadan door te trekken tijdens de ramadan. Het stemt me blij en opgelucht. Het geeft motivatie om ons iedere dag dubbel te plooien om de ramadanbeleving voor onze gemeenschap zo aangenaam mogelijk te maken. Ik merk wel dat het begint door te wegen. Stilaan komen er versoepelingen maar we beseffen steeds meer dat de moskee nog lang dicht zal blijven. We vragen ons ook af op welke manier het Suikerfeest gevierd zal kunnen worden. Zullen we het feest moeten vieren met maximaal één ander gezin? Of mogen we tegen dan ook andere familieleden bezoeken? Enkele stemmen in de gemeenschap sparen hun kritiek op het beleid ook niet: als winkels en bedrijven open mogen, waarom het Huis van God niet? Is deze periode niet hét moment bij uitstek waarbij mensen nood hebben aan de nabijheid van God? Emotioneel gezien kan je ze geen ongelijk geven. Maar de realiteit spoort ons aan om verantwoordelijkheid op te nemen en de maatregelen strikt op te volgen. Gelukkig worden we daarin ondersteund door de islamitische theologie en jurisprudentie. Hét belangrijkste principe waaraan islamitische moraal en jurisprudentie getoetst wordt is immers de bescherming van leven en gezondheid.

Ook persoonlijk loopt alles vlot. Het fietsen gaat beter dan verwacht en een dagelijks avondritje van 40 kilometer is geen uitzondering. Gelukkig is mijn timing goed waardoor ik bij het thuiskomen meteen de verbrande calorieën en vocht kan aanvullen. Buiten mijn eigen gezin zie ik nauwelijks iemand. Mijn grootouders zie ik vanuit de achtertuin als ik boodschappen ga afzetten, met de buren sla ik soms een praatje. Met vrienden spreek ik online. Soms maken we al wilde plannen voor na de lockdown. Dan valt er soms een ongemakkelijke stilte, zal deze lockdown in de nabije toekomst voorbij zijn? Zoja, hoe lang duurt het voor de volgende lockdown er is?

Mijn vakantieplannen zijn ondertussen, zoals die van vele anderen, in rook op gegaan. Maar de hoop niet, dat laat ik niet toe. Het komt goed. Inshallah.

Yassin El Attar

Yassin El Attar werkt voor de stad Leuven binnen de projecten “Leuven zonder racisme” en “Roots”. Hij is ook een geëngageerd moslim die sterk betrokken is bij de moskeeën in Kortrijk en het Leuvense.