De droomwereld van Léon Spilliaert: puur en onversneden

Léon Spilliaert werd geboren in 1881 te Oostende. Hij wordt beschouwd als één van de grootste Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt vooralsnog beperkt geroemd maar 2020 had hier verandering moeten in brengen met onder andere tentoonstellingen in Londen en in Musée D’ Orsay te Parijs. Hendrik Vandevelde, kunstenaar, geeft een blik op zijn werk met een selectie.

Spilliaert was een dromerige, donkere en hypergevoelige ziel die ervoor zorgde dat hij zich dikwijls mentaal eenzaam voelde. Wars van alle invloeden gaf hij uitdrukking aan zijn eigen wereld, onbewust gedreven door zijn innerlijke wereld en emoties, waarbij planning en commerciële belangen ondergeschikt waren. (lees verder onder de afbeelding)

De prachtige afbeelding van “het restaurant” straalt het gevoel uit dat de tijd mocht blijven stilstaan door de uiterst rustige sfeer die dit werk uitstraalt (daarbij het subtiel kleurgebruik niet te onderschatten, en de speling met het licht). Het mocht blijven duren zonder dat er maar één tafelgast zijn entree maakte en aldus die ‘droomwereld’ verstoorde…

Dàt moet Léon Spilliaert in zijn puurste vorm geweest zijn. Later moest hij – zoals zovelen – opdrachten aanvaarden voor de kost, maar zijn stijl en eigenheid heeft hij daarbij nooit verloochend. Misschien kon hij dat niet eens, wat uiteraard heel positief is vanuit hedendaags perspectief. Daarom kon men hem aanvankelijk ook niet onderbrengen in één of andere kunststroming.

Niet altijd ten volle gerespecteerd in zijn tijd, wordt hij nu aanzien als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars. De hoop blijft dat hij in de toekomst ook internationaal verdere erkenning krijgt.

Nu de musea stilaan terug de deuren openen kunnen werken van hem terug bezichtigd worden. MSK Brussel en vooral het kunstenmuseum aan zee “Mu.ZEE” in Oostende, die een volledige afdeling aan zijn werk besteed wordt, samen met zijn stadsgenoot James Ensor.

Hendrik Vandevelde en Thomas Holvoet