“We will get to the promised land”

Weinigen kennen die laatste minuten van de laatste toespraak “I’ve been to the mountaintop” van Martin Luther King, daterend van 3 april 1968, de dag voor hij neergeschoten werd. Die laatste minuten vatten perfect samen waar het ook om gaat in de strijd tegen racisme. Een emotionele King wijst zijn land op de beloftes die het gemaakt heeft, en wijst op de rechten die hij heeft om, op een geweldloze wijze, strijd te blijven voeren. In België lanceerde “De Coalitie voor een interfederaal actieplan tegen racisme” (NAPAR Coalitie) deze week een memorandum met meer dan 50 acties om een actieplan te ontwikkelen tegen racisme.

We zijn het niet gewoon een zeer strijdlustige King te horen speechen vanuit frustratie en zelfs woede. Maar het mooie “I have a dream” uit 1963 – dat niet tot concreet beleid leidde – was geen naïef momentum voor King. Wel integendeel. In die laatste speech versterkte hij die droom tot de belofte “That we will get to the promised land”. Haast dwingend en op onnavolgbare wijze, verontwaardigd en gedegouteerd maar immer geweldloos. In de laatste seconden vertolkt hij zijn vermoeden over een naderend einde, maar wijst hij alle angst af.

De dag erna werd King doodgeschoten. Zijn strijd, wereldwijd, gaat verder. Bekijk hieronder die laatste minuten. En lees hier het memorandum voor een inter-federaal actieplan tegen racisme.