Wereldhumanismedag vieren we op 21 juni. Vlaanderen herdenkt.

Op zondag 21 juni wordt Wereldhumanismedag gevierd, ook in ons land. Een feestdag die samenvalt met de zonnewende, een moment om optimisme en menselijkheid, vaak vanuit een vrijzinnig perspectief, in het daglicht te stellen. Maar de humanistische beweging in ons land wil die dag vooral stilstaan bij de vele overledenen door Covid-19. Ze organiseren hiervoor een speciale virtuele herdenkingsplechtigheid.

Wereldhumanismedag ontstond in de jaren ’80, maar pas begin jaren ’90 werd men het eens over een gemeenschappelijke, wereldwijde feestdag: 21 juni. Die dag wordt de overwinning van het licht op de duisternis gevierd alsook het optimisme in het menselijk kunnen, doen en laten.

De humanisten in ons land weten zich verzameld door deMens.nu, de koepel voor vrijzinnige humanisten en voor de afgeleide verenigingen. De verschillende afdelingen voorzien in een pakket van dienstverlening, maar er zijn vaak ook reflectie- en studiedagen over talloze maatschappelijke thema’s.

Dit jaar echter is ook hun feestdag anders door de gezondheidscrisis, en de vele betreurde overledenen. Ze schrijven: “De eerste helft van 2020 leefden we door de coronacrisis in onzekerheid. Maar die onzekerheid maakte al gauw plaats voor solidariteit, betrokkenheid en verbondenheid. Onze slogan “Denk voor jezelf, zorg voor elkaar” was meer dan ooit toepasselijk. 21 juni 2020 zal, via digitale weg, in het teken staan van het herdenken van slachtoffers van COVID-19. We willen de nabestaanden een hart onder de riem steken en aan alle kwetsbare groepen tonen dat we ze niet vergeten zijn.”

Voorzitter Freddy Mortier zal daarom een virtuele herdenkingsplechtigheid voorgaan, onder meer opgeluisterd door het VUBorkest “De gedachten zijn vrij”. De plechtigheid zelf kunt u volgen, komende zondag om 10.30u. via de website van deMens.nu.

http://www.demens.nu