Het einde van de partijpolitiek, Eberhard van der Laan versterkte burgerschap

Opnieuw voelen willen verschillende partijen zichzelf heruit uit vinden. Maar iedereen weet dat “het partijpolitiek model” eindig is. De strijd “tussen en “om” de partij(n) houdt het land in stilstand en de burger is het beu. Eberhard van der Laan, de veel geprezen burgemeester van Amsterdam, gaf destijds aan dat het aan de burgers is, en niet aan de partijpolitici om te experimenteren met nieuwe vormen van politiek, verwijzend naar de Bruggeling David Van Reybrouck. die experimenten ondernam daartoe. Niks komt vanzelf. Eberhard van der Laan overleed in 2017, na een strijd tegen kanker.

Eberhard van der Laan, werd in het programma “Operatie Interview” – uitgezonden in 2016 – verrast. Onverwacht kreeg hij zijn vrouw voor zich die hem tien minuten op een ludieke maar ook zeer directe wijze vragen stelde die er toe deden: “wat met jouw project Eberhard? Wat brengt de politiek, zoals die nu georganiseerd is, voor mij, hier en nu? En geloof je nog in die partijpolitiek?”

Eberhart van der Laan charmeerde met zeer directe antwoorden. Zijn filosofie? “De burger is kwaad? Oké, maar dan wordt het dringend tijd dat die burger opstaat. Geen gedoe”, verwijzend naar David Van Reybrouck – schrijver en cultuurcriticus – die in ons land beroemd werd met creatieve initiatieven rond burgerinspraak.

Belangrijk om weten: Eberhard van der Laan kwam uit de PVDA, de sociaal-democratische partij in Nederland. Maar eens je benoemd bent tot burgemeester dien je een partij-neutrale houding te hanteren. Iets wat hem doorheen de jaren, goed lukte door als een verbindend figuur de Amsterdammers te verzamelen rondom het stadsproject. Eberhard van der Laan overleed in 2017 na een strijd tegen kanker.