Aan boord blijven na ontrouw? De Joodse Esther Perel zet ons op weg

Nog nooit was het zo gemakkelijk om te scheiden, en toch is het hebben van een affaire, of het plegen van overspel nog steeds een vaak voorkomende angel binnen relaties. “Ontrouw pijnigt meer dan vroeger”, meent Esther Perel in deze TED-Talk, waar ze tegelijk ook kritisch kijkt naar het zwart-wit-denken over ontrouw. Deze Joodse en Leuvense psychotherapeute maakt indruk met haar conferenties. Wat ze zegt is herkenbaar voor één ieder die zich vragen stelt bij dit moeilijke vraagstuk, die zelf te maken krijgt met ontrouw, of zelf ontrouw gepleegd heeft.

Bekijk deze TED-talk, duurtijd: 21 minuten, ondertiteld in het Nederlands. Klik hiervoor op het linkse icoon onderaan.

Deze TED-talk werd volledig in het Nederlands ondertiteld. U klikt hiervoor op het meest linkse icoontje onderaan.

Over Esther Perel

Esther Perel is een Joodse dochter van twee overlevenden van de Holocaust. Ze groeide op in Antwerpen en in haar omgeving zag ze twee groepen mensen: “zij die niet stierven, en zij die weer gingen leven”. Ze studeerde literatuurwetenschappen, psychologie en linguïstiek in Jeruzalem en aan Lesley College in Boston, waar ze haar man Jack Saul leert kennen. Samen hebben ze twee zonen. Ze specialiseert zich in systeemtherapie bij de wereldberoemde therapeut Salvador Minuchin en inmiddels werkt ze al vierendertig jaar in New York, waar ze haar eigen praktijk voor gezins- en relatietherapie heeft.

Zomergasten

Door het befaamde programma “Zomergasten”, waar ze in 2018 3 uur lang geïnterviewd werd, liet ze uitschijnen dat “hetgeen oorspronkelijk aantrekkelijk was aan het begin van de relatie wordt vaak de bron van de ruzie later”. Dit fragment kun je hier beluisteren.

Esther Perel in “Zomergasten” in 2018,

Bronnen: https://www.ted.com en VPRO.nl