Allerliefstendodentijd

Guido Vanhercke schreef deze overweging bij de dagen die komen.

Schoolfoto's - De Smiskens

Het is dodentijd eind deze week. Allerliefstedodentijd. En zelfs als de doden in onmin of vervreemding zijn weggegaan, schuurt en schrijnt het gemis. Ongrijpbaar is gemis. We blijven sprakeloos als het mysterie zo dicht komt.

All Saints Foto's - Download gratis afbeeldingen - Pixabay

Vreemd hoe de doden tussen de levenden blijven wonen

Dan maar bewaren. Mensen kunnen goed bewaren. De natuur ruimt in korte of langere tijd zijn doden op: bladeren zinken letterlijk in de grond, bomen vallen in stukjes uiteen. Maar mensen maken kerkhoven. Vreemd hoe de doden tussen de levenden blijven wonen.

Op reis slaan we niet vaak een kerkhofje over. Tien jaar geleden zag ik bij het kleine kerkje van Varengeville sur Mer (bij Dieppe) deze twee grafstenen. Alexandre en Eugenie die elkaar in de dood nog omhelzen. Het kerkje ligt aan de rand van de klippen. Beneden zingt de zee.

Guido Vanhercke

Beeld: Guido Vanhercke