Hou vol, het komt allemaal weer goed!

Martine Tanghe nam onlangs, als nieuwsanker van Eén (VRT), op heel bijzondere wijze afscheid van televisiekijkend Vlaanderen. Haar laatste zin deed er dan ook toe: “Hou het veilig…hou vol…het komt allemaal weer goed!” Wie het fragment gezien heeft dacht: “inderdaad, ze heeft gelijk”. Waarom geloven we haar?

Verbinding

Naast de vele lof die ze kreeg voor de wijze waarop ze haar werk 42 jaar lang bracht, was er soms een kritische bedenking bij haar tonaliteit. “Te emotioneel” of “insinuerend” of “te zangerig”. Maar wat je er ook mag over denken: Martine Tanghe slaagde er in de connectie te maken met de kijker. En die connectie bereik je maar door vertrouwen te winnen, en zelf te beschikken over die gave.

Spreken in waarheid

Ook voorgangers in rituelen weten dat je droge teksten enkel kunt overbrengen met een diepe overtuiging. Dat het écht waar is wat je vertelt, authentiek ook, dàt het echt allemaal weer goed komt. Daarover gaat het wanneer je mensen doorleefde hoop geeft. De mensen thuis wisten en voelden: “als zij het zegt, dan meent ze het, en dan is het waar.” Al zien we al die ellende rondom ons, ze heeft gelijk.

Maar wat is waar?

Dat is nu net het punt. De mensen weten wel dat het zwaar is en blijft. Maar dat het allemaal weer goed komt is meer dan hoop geven, het is ook mensen duidelijk maken dat er meer is dan wat zij die 42 jaar lang – de waan van de dag – heeft gebracht. Er is meer te vinden dan je ziet. En er is meer te zoeken dan je ooit zult vinden. Kijk verder.

Als je dit perspectief aanneemt is er zoveel meer dan Het Journaal . Er is zoveel meer dat je uitdaagt om verder te kijken dan je neus lang is. Daarom kwam het bij veel mensen ook binnen als waarheid. En daarmee kunnen we de winter in. Eerst zien en dan geloven? Bekijk hierbij die laatste woorden.