Een zonovergoten terras doet dromen, niet?

Het vreemde is dat je een gevoel van onveiligheid niet wegneemt door het in beeld brengen van de oplossing. Soldaten op straat is een visualisering van de oplossing die momenteel bij vele mensen eerder het omgekeerde oproept. Namelijk het gevoel: “hier is een probleem, waarom lopen die soldaten hier anders rond?” Maar ook over een naderend vaccin doen beelden de ronde die mensen banger maken, en het onveiligheidsprobleem verhogen. Maar het kan anders!

Free Images : eyes, sad, cry, fear, face, eyebrow, eye, nose, skin, close  up, forehead, iris, head, organ, black and white, beauty, cheek, lip, human  body, monochrome photography, mouth, Colorfulness, eyelash extensions,

Beelden maken angstiger en ontmoedigen

Verschillende media brengen bijvoorbeeld steevast grote naalden in beeld, of stellen het virus zelf voor als een groots monster met stekels. En er zijn vele voorbeelden die bevestigen waar veel mensen momenteel mee kampen: “hou me weg van die beelden, ik kan er niet langer tegen.”

Naalden

Bij elk aankondiging van een nieuw vaccin, of bij evoluties daaromtrent, brengen vele media groteske naalden op het scherm. Echt goede cijfers zijn er niet beschikbaar, maar ongeveer 15% van de bevolking heeft lichte tot grote angst voor invasieve ingrepen. Een naald wordt door de grotere groep gezien als een oplossing, los van het feit dat niemand graag een prikje krijgt, uiteraard niet.

Het virus

Erger is het virus voortdurend te vergroten tot Loch-Ness-proporties. Het bestaan van Loch Ness – Nessie voor de liefhebbers – is nog nog steeds niet bewezen. Het onmogelijke van grotesk beeldgebruik genereert angst, en om daarmee om te kunnen hebben we een oplossing nodig.

How to overcome your fears | TED Talks

En de éne oplossing is de andere niet

De meeste mensen aanvaarden en interpreteren het beeld correct, en kunnen er eigenlijk mee weg. Anderen willen er niet meer naar kijken en mijden dit soort beelden.

Een kleinere groep verzet zich actief en gaat ontkennen, net omdat het massieve van het beeld teveel angst oproept. We hebben het hier bewust over het gebruik van beelden, maar ook over het taalgebruik kan een boompje opgezet worden. Elk woord telt dus. Maar elk beeld ook.

Soldaten op straat

Tja, daar heb je ze dan. En vraag het de soldaten zelf: “die zien zichzelf al lang niet meer als dé oplossing om het onveiligheidsgevoel bij mensen weg te krijgen”. Visualisatie van de oplossing kan een tijdelijk effect oproepen, maar wanneer het leed geleden is willen mensen – die gewoontedieren zijn – terug naar het normaal. En daar horen soldaten niet bij.

Dus?

Je kunt de oplossing van een probleem visualiseren, als dat nodig is. Maar hierbij kun je drie valkuilen voor ogen houden:

  • Visualiseren helpt enkel wanneer het probleem reëel is.
  • Het in beeld brengen van dé oplossing moet zorgvuldig gehanteerd worden. Het uitvergroten van iets dat veiligheid moet oproepen is daarbij uit den boze.
  • En het herhaaldelijk afvuren van beelden moet ook proportioneel zijn. Ik ken heel veel mensen die dit soort artikels gewoon mijden. Dit vanuit de logica dat angst niet vol te houden is.
47 Signs You Might Be a Backpacker | Nomadic Matt

Kan het anders?

Een zonovergoten terras vol gezelligheid en festivalbeelden roepen momenteel bevrijding op. En dat is wat mensen nu willen zien: het perspectief aan de einder. Waarnaar verlangen mensen? En wat kunnen we straks wel weer indien het vaccin er effectief is. Dat in combinatie met het juiste taalgebruik zou voor veel mensen meer uitnodigend zijn. Momenteel merk ik enkel een groeiend wantrouwen dat velerlei redenen heeft, maar het beeldgebruik is daar één factor van.

Thomas Holvoet