cultuurtips in viervoud

Op 21 januari gaat de nieuwe zender “Podium 19” van start. Het podium-kanaal wordt aangeboden via de meeste aanbieders en de app van VRTNu, en is een tijdelijke gunst van de Vlaamse overheid om de getroffen cultuursector te ondersteunen. Maar er is meer om in deze stille periode naar uit te kijken. Een voorstelling van enkele kijkwaardigheden die niet te zien zijn op televisie.

One night in Miami

Door het sluiten van onze bioscopen worden heel wat films geplaatst bij bekende en onbekende aanbieders. Op Amazon kun je sinds kort de Oscarwaardige film “One night in Miami” bekijken, gebaseerd op een toneelstuk van Kemp Powers in 2013. De film gaat over een fictieve ontmoeting tussen vier zwarte voormannen uit de jaren ’60: Malcolm X, Mohammed Ali, Jimmy Brown en soulzanger Sam Cooke. Na de onverwachte overwinning van – de toen nog jonge – Cassius Clay tegen Sonny Liston, kwamen de vier mannen samen in een hotelkamer om te klinken op deze zege.

How 'One Night in Miami' meeting with 4 African American icons shows  'complicated relationship' between Black men and America

Maar al snel dwingt het gesprek zich in de richting van “waar racisme eigenlijk om gaat in de V.S.” en “wat de beste strategie is om deze te bekampen.”

One Night in Miami - Plugged In

De schitterende muziek, gecombineerd met sterke acteerprestaties en een sublieme cinematografie van Tami Reiker brengen de kijker tot de kern van de zaak: “er is segregatie, er is racisme, maar hoe keek de zwarte gemeenschap – door de ogen van vier voorstaande getuigen – naar de situatie van die strijd? Automatisch sympathiseer je met deze of gene blik op de feiten, zonder een beslissend antwoord.

Een film mét humor, maar ook met pit en een afwisselend tempo wat verraadt dat het om de verfilming van een toneelstuk gaat. Het deed soms terugdenken aan “Carnage” – tevens een verfilmd toneelstuk -waarbij Jodie Foster, samen met Kate Winslet een indringend portret brachten van een familietwist. “One night in Miami” is te bekijken via Amazon. De eerste dertig dagen kun je beroep doen op een proefabonnement, dat je kosteloos kunt opzeggen.

When trolls go to far

Op Arte.fr is tot 12 april een indringend feministisch portret te zien van vrouwen die hatespeech te lijf gaan op het internet. De documentaire duurt een half uur, is gratis te bekijken, en is ook via de app beschikbaar.

Hate Online - When Trolls Go Too Far - Watch the full documentary | ARTE

Je ziet portretten van vrouwen die zeer ver gaan in het gevecht tegen een paternalistisch en onderdrukkend denken, tegen seksisme en femicide. Het zijn stuk voor stuk activisten die zich niet in een hoek laten duwen, maar tegelijk de wonden likken van de dagelijkse impact van online-hatespeech op hun psychische welzijn.

De kritiek op deze documentaire is dat ze te kort is en dus onvolledig. Maar door de snelheid ervan stelt ze ons de vraag: “is dit de manier waarop die strijd gewonnen kan worden? En indien dat niet zo is, welke manieren zijn er nog om seksisme en paternalisme te bestrijden, waardoor iedereen mee aan boord komt van een samenleving waar we, los van de sekse en met respect voor het verschil, elkaar kunnen voeden in plaats van te bestrijden.” Aanrader.

Chinese dromen

Nee, niet over Covid, maar mét gewone en – voor ons dan toch – bijzondere inwoners sprak de Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou in een indrukwekkende reeks over China, waarbij hij geen enkel taboe schuwt, weliswaar op een sobere wijze.

Deze reeks was eerder te zien op VRTNu, maar is – ook vanuit België – nog steeds te bewonderen via Npo.nl.

Reizen - NPO Start

In vier afleveringen krijg je een zeer genuanceerd – niettemin – openbarend beeld over de diversiteit en de rijkdom van China’s culturele leven, en hoe zich die ontvouwt. Aan de andere kant krijgen we ook de pijnpunten te zien: de namaakdorpen, de één-kind-politiek, de tergende armoede en de gezondheidszorg die op vele verlaten plaatsen te wensen over laat. Maar je kunt evenmin ontsnappen aan de pracht van een onbekend land dat instaat voor een groot deel van wat in uw huiskamer te vinden is.

Een kind voor de toekomst - Chinese dromen - VPRO

De documentairemaker is tegelijk ontwapenend en scherp, maar ook mild met kennis van zaken gebracht. Vier afleveringen van drie kwartier overtuigen de kijker van die rijkdom die tegelijk broos en voedend is. Een reeks die recht doet aan het China van nu, en vragen stelt over onze eigen leefomgeving en omgangsvormen.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *