De Tibetaanse gemeenschap zegt “neen” tegen china

De Aziatische boeddhistische conferentie voor vrede heeft besloten dat Tibetanen nooit een door China gekozen kandidaat voor de nieuwe incarnatie van de 14e Dalai Lama (85) zullen erkennen. Boeddhisten die de Tibetaanse traditie aanhangen zijn ervan overtuigd dat alleen de huidige Dalai Lama kan beslissen waar en hoe de volgende reïncarnatie gezocht en gevonden moet worden.

Telo Tulku rinpoche, de Tibetaans boeddhistische spirituele leider van het Kalmyk-volk en de vertegenwoordiger van Dalai Lama in Rusland, Mongolië en CIS-landen: ‘De kwestie van het identificeren en erkennen van een nieuwe incarnatie van de Dalai Lama is van het allergrootste belang, niet alleen voor boeddhisten in Tibet, maar ook voor Mongolië, de Himalaya-regio en de boeddhistische regio’s van Rusland, waar de Tibetaanse leer van het boeddhisme onder leiding van Dalai Lama wordt beleden. Het is een uitsluitend religieuze kwestie die niets met politiek te maken heeft.’

Afbeeldingsresultaat voor tibetanian community

Dalai Lama’s hebben elkaar eeuwenlang opgevolgd als hoofd van het Tibetaans boeddhisme. Boeddhisten geloven dat elke volgende Dalai Lama de wedergeboorte is van de vorige. De opvolger van de Dalai Lama wordt traditioneel aangewezen door oudere monastieke leerlingen, op basis van spirituele tekens en visioenen. Er is een soortgelijke opvolgingsketen onder de Panchen Lama’s, wier spirituele autoriteit op de tweede plaats komt na die van de Dalai Lama, maar in 1995 benoemde China een andere Panchen Lama, wat tot bezorgdheid onder boeddhisten leidde.

De 14e Dalai Lama zelf zei in 2011 dat hij op deze kwestie zou terugkomen wanneer hij ongeveer 90 jaar oud was (nu 85 jaar nvdr.) en dat hij ook met deskundigen zou overleggen of het instituut van de Dalai Lama überhaupt behouden moest blijven.

Afbeeldingsresultaat voor president xi ping tibet
President Xi-Ping – China

De Aziatische Boeddhistische Conferentie voor Vrede is een internationale organisatie van Aziatische boeddhisten, die in 1970 is opgericht en haar hoofdkwartier heeft in Ulaanbaatar, Mongolië. De organisatie streeft ernaar de boeddhisten van Azië te verenigen in hun streven naar vrede en rust op aarde, en op alle mogelijke manieren de verspreiding en uitvoering van de leer van Boeddha te bevorderen, waarbij de hoge idealen van vrede, harmonie en sociale rechtvaardigheid worden verkondigd.

Bron: BNN en Boeddhistisch Dagblad