“Amenra” / “Alleen Verbonden” en andere kijktips

We kijken dans met de hele familie waarbij fABULEUS ons vanuit Leuven verrast met een kwetsbare acrobaten. Filosoof en psychiater Damiaan Denys verbindt het neoliberalisme en de dwang om winst te maken aan een eenzaamheidscrisis in “Alleen verbonden”, een programma van Tegenlicht. En we richten onze blik ten slotte naar paus Johannes Paulus II, die dan wel (mee) het communisme op de knieën dwong, maar in zijn zog een restauratieve beweging op gang trok waarbij de bevrijdingstheologie het zwaar te verduren kreeg. Aanbevolen.

Dans met “Softies” – over kwetsbaarheid

Softies is een dans- en circusvoorstelling waarin alles draait om kwetsbaar durven zijn. Drie acrobaten nemen het tegen elkaar op in een fysiek spel, waarin ze gevaar opzoeken en tegelijk gevaarlijk dicht bij elkaar komen. Softies doorbreekt de clichés over wat stoer is en wat flauw, over hoe meisjes en jongens zich gedragen, over hoe circus of dans er zou moeten uitzien. Een productie van fABULEUS uit Leuven, nu te zien op de app van VRTNu

Afbeeldingsresultaat voor softies fabuleus

Paus Johannes Paulus II – De triomf van het reactionisme

Deze documentaire schetst de onwaarschijnlijke doortocht van de paus die het communisme op de knieën kreeg, maar in dat zog de bevrijdingstheologie marginaliseerde en het machtsmisbruik binnen het bisdom Boston (V.S.) onder de vloermat veegde. Een compromisloze documentaire die je nadien de wenkbrauwen doet fronsen over deze onnavolgbare patriarch, nu te zien op Arte via deze LINK.

Afbeeldingsresultaat voor pope joan ernesto cardenal
De vernedering van bevrijdingstheoloog Ernesto Cardenal door paus Johannes Paulus II op het vliegveld van Nicaragua – 1983

Tegenlicht: “Alleen Verbonden”

De Belgische filosoof en psychiater Damiaan Denys verbindt het neoliberalisme en de dwang om winst te maken aan een eenzaamheidscrisis. Een crisis die wereldwijd heeft toegeslagen en verder gaat dan een pandemie die de mens tijdelijk meer op zichzelf heeft geworpen. Want al ruim voor de coronapandemie bleken onze telefoons boeiender dan de mensen om ons heen, en nodigde de architectuur van veel moderne wijken niet uit om écht samen te leven/komen.

Afbeeldingsresultaat voor alleen verbonden npo 2

Automatisering heeft ons veel werk uit handen genomen, maar die slagen in effectiviteit en efficiëntie gingen wel ten koste van de sociale interactie op – en zingeving van – het werk. Zo was het boerenbedrijf kortgeleden een agrarisch bedrijf waar veel mensen samenwerkten. Nu is het een kille, technologische plek geworden waar de boer in zijn eentje iedere dag weer tweehonderd koeien staat te melken.

VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe we het tij kunnen keren. Hoe kunnen we deze crisis het hoofd bieden? Hoe kunnen we onze wereld anders inrichten zodat we elkaar weer zien zoals we zijn: gezelschapsdieren die veel beter functioneren als we samenwerken.

De uitzending Alleen verbonden was te zien op zondag 31 januari en nu te bekijken via deze LINK.

Amenra – A flood of light

Amenra ontstond in 1999 uit de West-Vlaamse hardcore scene en groeide doorheen de jaren uit tot een wereldwijd gerespecteerd collectief dat continu de grenzen aftast van wat het betekent een muziekgroep te zijn. Via eigenzinnige liveoptredens, sterk uitgewerkt artwork en fascinerende samenwerkingen met kunstenaars uit allerlei disciplines ontstond er rond de band een volstrekt uniek, eigen universum dat veel verder reikt dan louter het muzikale aspect.

Afbeeldingsresultaat voor amenra

Foto- en videograaf Bobby Cochran (°1972 Californië, VS) begon Amenra enkele jaren geleden te volgen op verschillende tours door de Verenigde Staten, Europa en Japan. Dat leverde een indringend portret op waarin de bandleden en hun dichtste medewerkers terugblikken op de voorbije twintig jaar onder begeleiding van beklijvende beelden en aangrijpende muziek.

Dit event wordt uitgezonden, deze avond in première om 21u. op Podium 19.