Philip Glass – Docu op zondag

Elke zondag presenteren we u een verbluffende documentaire. Vandaag richten we onze blik op één van de grootste componisten van de voorbije halve eeuw: Philip Glass, grondlegger van de repetitieve muziek en een icoon binnen de minimalistische stroming. Glass componeerde veel pianostukken, maar is ook een grootmeester in de filmmuziek met klassiekers zoals “The Hours”, het drieluik “Koyaanisqatsi” en “Kundun”. Driemaal werd hij genomineerd voor een Oscar. Hij werkte o.a. samen met David Bowie, Paul Simon, Brian Eno en Ravi Shankar. Die laatste was eigenlijk beslissend voor de Oosterse invloeden in zijn muziek die blijft beklijven. Glass werd eind januari 84 jaar.

Philip Glass werd geboren in Baltimore, Maryland in 1937. Zijn familie waren Litouws-Joodse emigranten. Zijn vader had een platenwinkel en zijn moeder was bibliothecaris. In zijn memoires herinnert Glass eraan dat zijn moeder aan het einde van de Tweede Wereldoorlog Joodse overlevenden van de Holocaust hielp door recentelijk aangekomen Amerikanen uit te nodigen om bij hen thuis te blijven totdat ze een baan en een plek konden vinden om te wonen. Ze ontwikkelde een plan om hen te helpen Engels te leren en vaardigheden te ontwikkelen zodat ze werk konden vinden.

Zijn overtuigingen

Glass omschrijft zichzelf als “een joods – taoïst – hindoe – tolteken – boeddhist ” en hij is een aanhanger van de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging . In 1987 richtte hij op verzoek van de 14e Dalai Lama samen met professor Robert Thurman van de Columbia University en de acteur Richard Gere het Tibet House US op.

Zijn muzikale verhaal ziet u in de documentaire.

Looking Glass

De documentaire werd gemaakt in 2003 en uitgebracht in 2005. We volgen leven en werk van Glass van Parijs tot New York en beluisteren enkele meesterwerken waaronder “Einstein on the beach” en “Methamorphoses”. In de Klara top 100 staat hij momenteel op 66 met “Koyaanisqatsi” en op 80 met “Glassworks”.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *