Opnieuw perscentrum in kerk, ditmaal na Ronde van Vlaanderen

Zondag wordt de St-Walburgakerk in Oudenaarde gebruikt als persruimte, vernamen we via de organisatie van de Ronde Van Vlaanderen. Een gebrek aan goed ventileerbare, grote ruimtes in de binnenstad noopte de organisatie uit te wijken. Na de commotie vorige week, waarbij een kerk in Wevelgem gebruikt werd als persruimte, lijkt er een vervolg te komen. Bisschop Lode Van Hecke gaf zijn uitdrukkelijke toestemming maar stelde enkele opvallende eisen.

Bisschop Lode Van Hecke, zelf een fervent wielerliefhebber, vroeg onder meer geen gewijd water te gebruiken en bij het binnenkomen een kruisteken te maken. De bisschop reageerde verder: “Ik begrijp de gevoeligheden na de commotie vorige week, maar ik moest wel enkele bijkomende eisen stellen, anders zouden de gelovigen dit wellicht niet pikken.”

Zelf de fiets op

Nu de bisschop toch wat vrije tijd over heeft springt hij op zaterdag zelf de fiets op met de voltallige bisschopsraad. Traditioneel wordt er die dag een verkorte “Ronde” gefietst, en nu hij enkele jaren dichtbij leeft, maakt hij graag gebruik van deze mogelijkheid.

In zijn zog rijdt trouwens de nuntius mee, die na lang aandringen een fiets aangekocht heeft: “Het was zo lang geleden, maar bisschop Lode kan meer dan pianospelen, en ik wil absoluut sneller de heuveltjes over dan hem. Dit is dus mijn kans!” Ook vele jongeren van IJD rijden mee, maar zij kijken er tegenop: “Dit zal zo traag gaan” meent de voorzitter. En we mogen niet eens inhalen.”

Ongezien”, meent kardinaal De Kesel

Kardinaal Jozef De Kesel is ontstemd: “Het is toch erg jammer dat men mij niet uitgenodigd heeft voor deze fietstocht. Ik had beter gehoopt van mijn medeconfrater. Patrick Lefevere (team Deceuninck-Quick·Step) ken ik goed, en vroeg hem reeds verschillende malen mee te mogen rijden in één van de volgwagens, maar zo gemakkelijk gaat dat niet.”

Pers en organisatie zeer gelukkig

We zijn heel blij met deze toestemming. Er is geen veiliger plaats dan deze om ons werk goed te kunnen doen. Deze gebouwen bieden helaas niet alle sanitaire faciliteiten, maar dat deert ons niet. “Het is een apart kader om aan verslaggeving te doen” reageert Michel Wuyts, “maar wie weet zijn de goden ons daardoor wat gunstig gestemd komende zondag”.

Gelovigen ter plaatse reageren ook ontstemd

“Onbegrijpelijk dat ze niet onze kerk gekozen hebben” is de meest voorkomende reactie na een rondvraag. “Er zijn nog kerken in Oudenaarde, maar telkens opnieuw kiest men deze kerk.”

“De kapel in het Begijnhof bijvoorbeeld, leek ons een meer aanwezen plaats. Er kunnen voldoende persmensen in terecht, en een gebed kan ook daar wonderen doen.”

Dirk Vis

Vis tekenen: leer hoe je stap voor stap een vis kunt tekenen