De kracht en onmacht van een vulkaan

Het is op een dag als vandaag geen zekerheid dat we uit de zetel springen met vreugdekreten. Maar wie even de aandacht wil verleggen kan misschien de kracht en onmacht van een vulkaan aanschouwen. Een berg die letterlijk uitgespuwd wordt door de interne kracht van de aardse kern. De vulkaan Geldingadalir in Ijsland begon enkele dagen geleden te daveren. Een schouwspel met veel bombarie. Volg het hier, rechtstreeks.

De lava stroomt voornamelijk in de Geldingadalir-vallei. Als het aan dit tempo verder gaat, zal de lava een meer vormen dat geleidelijk aan de vallei zal vullen (het meer zou een algemene diepte hebben van ongeveer veertig meter, maar het zou op het diepste punt tot 170 meter stijgen).

Je kunt de uitbarsting volgen via deze video. Live, dan nog wel.