Neeltje Maria Min en het geborgene

Neeltje Maria Min herinneren we ons vooral van de bekende bundel “Voor wie ik liefheb wil ik heten”, maar ze bracht meer dan dit. Enkele gedichten las ze voor tijdens de “Nacht van de poëzie” in 2017. Haar oeuvre is eerder klein gebleven, maar dat vindt ze zelf niet erg. Haar poëzie is eerder toegankelijk maar wie haar gedichten lees en herleest ontdekt de diepere laag van een oude ziel.

Neeltje Maria Min: 'Het plezier van het verzinnen vind ik genoeg' | Trouw

Mijn moeder is mijn naam vergeten

Dat ene gedicht is ‘mijn moeder is mijn naam vergeten’. Waar ze het schreef en wanneer, weet ze nog precies. In Bergen, in 1963. Ze was negentien. Maar ze had nooit verwacht dat het een legendarisch gedicht zou worden, zoals Gerrit Komrij het later omschreef.

mijn moeder is mijn naam vergeten,
mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
hoe moet ik mij geborgen weten?

noem mij, bevestig mijn bestaan,
laat mijn naam zijn als een keten.
noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

voor wie ik liefheb, wil ik heten.

Hier ziet u haar aan het werk in 2017 tijdens de “Nacht van de poëzie”. Neeltje Maria Min is 75 jaar oud en werd, nog tijdens de oorlog, geboren in Bergen in 1944.