Brazilië, een ‘biologisch Fukushima’

De Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro heeft van in het begin de ernst van Covid-19 genegeerd: ‘Het is maar een griepje’ en ‘ja, we moeten toch allemaal eens sterven’.

Zelfs nu er in april dagelijks bijna 3500 (geregistreerde) doden zijn, blijft hij alles wat met Covid-19 te maken heeft, tegenwerken. Vaccinaties vindt hij maar niets. Lockdowns al helemaal niet. Recent heeft hij een aanklacht bij het Hoog Gerechtshof neergelegd tegen gouverneurs die een lock-down opleggen. Zijn fanatieke aanhangers gaan zelfs aan ziekenhuizen manifesteren, omdat er volgens hen (en de president) teveel aandacht gaat naar verzorging van Covid-patiënten.

Complete ramp

Ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten niet langer aan. Mensen vallen gewoon dood, terwijl ze op hulp wachten. Volgens dr. Miguel Nicolelis, een voormalig regionaal coördinator van het pandemiebestrijdingsteam van het land, bedreigt de opkomst van super-mutante stammen de wereldwijde strijd tegen het virus. De reactie van Brazilië op de crisis noemt hij ‘een complete ramp’. ‘Het is de grootste menselijke tragedie in de Braziliaanse geschiedenis’, zegt hij tegen het persagentschap Reuters. ‘Tegen 1 juli dreigen we een half miljoen doden te hebben. Mocht de besmettingsgraad nog eens met 10 procent stijgen dan kan de dodentol oplopen tot 600.000. Het is als een kernreactor die een kettingreactie heeft veroorzaakt en niet meer onder controle te krijgen is. Het is een biologisch Fukushima.’

A Collapse Foretold: How Brazil's Covid-19 Outbreak Overwhelmed Hospitals -  The New York Times

Brazilianisering van ons wereldwijd probleem

Nog volgens dr. Nicolelis is ‘Brazilië nu niet alleen het epicentrum van de pandemie wereldwijd, maar vormt het land ook een bedreiging voor alle inspanningen van de internationale gemeenschap om de pandemie op de planeet onder controle te krijgen. Elke week komen er nieuwe varianten bij en sommige daarvan kunnen dodelijker zijn… uiteindelijk zullen ze de hele wereld bereiken’.

Volgens de laatste telling zouden er nu 92 varianten in het land circuleren. Vooral de P.1 of de Braziliaanse variant is een grote bron van ongerustheid, omdat deze veel besmettelijker is dan andere varianten. Volgens het persagentschap Reuters valt één op elke vier covid-overlijdens wereldwijd in Brazilië te betreuren. In de meeste staten bezetten patiënten met Covid-19 meer dan 90 procent van de bedden op de intensive care. Epidemiologen pleiten voor ‘een effectieve lockdown van tenminste 20 dagen.

Per dag worden er 3500 overlijdens geregistreerd. Waarom staat er eigenlijk ‘geregistreerd’ bij? Veel doden bij inheemse volkeren of andere afgelegen gemeenschappen zoals de Quilombos (afstammelingen van gevluchte slaven in de 19e eeuw) worden niet altijd meegeteld.

Why Bolsonaro is not solely to blame for Brazil's politics | Feature from  King's College London

Impeachment?

De kerken, die nochtans heel veel invloed hebben in Brazilië, hebben lang gezwegen. Eind januari hebben ze dan eindelijk in een gezamenlijk schrijven aan het parlement impeachment van de president gevraagd. Het gaat om vertegenwoordigers van katholieken, anglicanen, lutheranen, presbyterianen, baptisten en methodisten, alsook heel wat bewegingen. Hoe langer hoe meer mensen en groepen beginnen het woord ‘genocide’ in de mond te nemen.

Ondertussen

Ondertussen zijn er veel mensen en ook de pinksterkerken (aanhangers van de president) die nog steeds zweren bij preventieve behandeling met cloroquine en ivermectin. Ivermectin is een middel wat gebruikt wordt tegen schurft, vlooien, wormen.…, allerlei parasieten bij mensen en dieren. Bij normale dosis heeft dat geen bijwerkingen, maar door de hoge dosis en langdurig gebruik (men zegt dat het preventief werkt, dus mensen nemen het wekenlang, want het is goedkoop) gaat de lever kapot.

En er is ook de nieuwe variant die heel besmettelijk is en vooral bij jonge mensen heel snel evolueert tot de ergste situatie met nood aan langdurige intensieve behandeling en daar zijn te weinig plekken, te weinig apparatuur, te weinig medicijnen, te weinig professionals voor. Honderden zieken wachten op internering in elke deelstaat en tientallen overlijden tijdens de wachttijd.

Younger Brazilians Are Dying From Covid in an Alarming New Shift - Bloomberg

Brazilië is toe aan de vierde minister van volksgezondheid. De vorigen zijn ontslagen door de president, omwille van de aanpak. Deze minister is voor vaccins, gebruik van maskers en afstand houden. Hij is wel tegen lock-down. De druk van de president en van economische machten tegen lockdown is groot.

De honger

Er zijn momenteel 19 miljoen Brazilianen die honger hebben (116,8 miljoen mensen van de 208 miljoen Brazilianen leven in voedselonzekerheid). Vorig jaar hebben gezinnen 6 maand 600 reais (100 euro) aan steun gekregen. Dit jaar gaat men vanaf april 4 keer 40 Euro uitkeren. Kerken, televisiezenders doen nu grote campagnes om geld en voedsel in te zamelen en uit te delen aan de de armen. Nochtans was dit het land onder president Lula en Dilma van ‘Fome Zero/Honger Nul’, maar de nieuwe Messias heeft alle programma’s afgebouwd.

Wachten op een nieuwe Messias? Of zijn het messiaanse bewegingen, zoals de inheemsen en landloze boeren die hoop kunnen brengen?

Luc Vankrunkelsven

– In het laatste ‘Bollettino’ (een nieuwsbrief over bevrijdingstheologie) staan heel wat overwegingen over de wereldwijde ecologische en Covid-19-crisis, o.a. van Leonardo Boff en Frei Betto. De brief kan bij lucvankrunkelsven@scarlet.be aangevraagd worden.

– Luc Vankrunkelsven publiceerde de laatste 20 jaar 11 boeken over Brazilië-Europa. Vraag naar de overzichtsbrochure van deze werken: zelfde e-adres.Brazilië, een ‘biologisch Fukushima’