Lamento – Remco Campert leest voor

Remco Campert ontroert met met zijn “Lamento”. Joost Zwagerman zei bij leven nog: “dit is een exceptioneel gedicht binnen het oeuvre van Remco Campert. Het is heel lang en het is tegelijkertijd heel muzikaal. Het is alles tegelijk. Remco Campert leest het ons voor.

Remco Campert (1929) is de stichter van de zogenaamde Vijftigers, die in het midden van de vorige eeuw – onbedoeld – een nieuwe stijl hanteerden binnen de vastgeroeste poëzie. Ze publiceerden in eigen tijdschriften waarvan “Braak” wellicht het bekendste was. Andere dichters die tot deze groep behoorden waren Hugo Claus, Simon Vinkenoog, Lucebert, Bert Schierbeek en Gerrit Kouwenaar.

Remco Campert is de zoon van Jan Campert, tevens dichter, die in het concentratiekamp Neuengamme omkwam. Na de oorlog ging hij met zijn moeder in Amsterdam wonen, maar na veel spijbelen werd hij van school gestuurd.

Campert-prijzen 2019 - Literatuurmuseum
Jan Campert, de vader van Remco, omgekomen in Neuengamme, 1943

Zijn bekendste gedicht blijft wellicht “poëzie is een daad van bevestiging”, maar hij schreef meer dan dit en ontving dan ook in 1976 de P.C. Hooft-prijs voor zijn volledige oeuvre.

Het is een gedicht dat raakt en doet ontroeren, in velerlei opzichten. Bij leven zei Joost Zwagerman over dit gedicht: “Lamento is een exceptioneel gedicht binnen het oeuvre van Remco Campert. Het is heel lang en het is tegelijkertijd heel muzikaal. Het is alles tegelijk: een verhalend, maar ook een bezwerend gedicht, Parlandoachtig, maar ook lyrisch. Het is, kortom, verhaal en muziek ineen.”