Remember Marvin Gaye – 40 jaar na Oostende

In februari 1981 kwam Marvin Gaye geheel uitgeput toe in de haven van Oostende om er bijna 2 jaar te verblijven. Gaye, bekend van hits zoals “I heard it through the grapevine” en “What’s going on”, is wellicht één van de grootste soulzangers aller tijden en schreef in Oostende zijn meest commerciële succes “sexual healing”. Over die periode werd een onuitgegeven documentaire gemaakt door Richard Olivier, die doet wegdromen over een vergeten stuk Belgische geschiedenis.

De documentaire (“Transit Ostende”) is een ontwapenend en ontroerend tijdsbeeld over het Oostende van begin jaren ’80. Marvin Gaye werd door Freddy Cousaert, hoteleigenaar, overtuigd enige tijd te komen uitrusten in Oostende. Nadat Gaye de stap had gezet werd Cousaert ook zijn manager. Een tijdlang woonde Marvin Gaye ook in Moere, vlakbij Gistel, waar hij woonde naast beeldend kunstenaar Lieven Debrabandere.

Marvin Gaye herstelde uiteindelijk maar werd enkele jaren later vermoord door zijn eigen vader. Op vandaag organiseert de stad Oostende een virtuele wandeling die het verblijf schetst van deze artiest in de kuststad. Aanrader.