Een nieuwe lente, een nieuw begin – kijk- en luistertips

Spiranti snuistert naar een nieuwe begin met enkele interessante kijk- en luistertips uit verschillende, onverwachte hoeken. We laten de bisschop van Gent, Lode Van Hecke, aan het woord over de moord op zijn medebroeders in Tibhirine, nu 25 jaar geleden. We luisteren naar lente en zomer tegelijk met muzikale strelingen voor hart en ziel uit Nederland. Er is tevens de documentaire “9999”, over hoe België omgaat met mensen die een misdaad begingen maar geestesziek zijn. We ronden af met een wat aparte tip. Smakelijk!

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

In een heel mooi, kleurrijk kader bieden jonge musici het beste van zichzelf met muziek die de ziel verwent, troost en streelt. Genieten maar met volle overgave, want de lente is misschien (haast) voorbij, maar eigenlijk moet ze nog beginnen. Een doordenker. Aanbevolen voor elke muziekliefhebber.

Via NPO.nl beluister je 50 minuten lang dit prachtige buitenconcert. Bekijk en bewonder via deze link.

Concertregistratie Een nieuwe lente, een nieuwe geluid zondag te zien op NPO  2

De moord op de Trappisten van Tibhirine herdacht

Precies 25 jaar geleden werd een kleine christelijke gemeenschap van broeders Trappisten opgepakt en vermoord in Algerije. Ze leefden er arm en samen met en voor hun moslimzusters en -broeders. De bisschop van Gent, Lode Van Hecke, had enige tijd contact met deze gemeenschap en getuigt over zijn indrukken. Het is, bij wijlen, een beklijvende getuigenis waar fundamentele vragen worden gesteld over samenleven in diversiteit en zoveel meer.

Over dit drama werd trouwens een veel gelauwerde film, “des hommes et des dieux”, gemaakt.

Bron: Kerknet / Youtube

9999″ – Een documentaire over mensen die een misdaad begingen maar geestesziek zijn

België werd reeds meer dan 25 maal veroordeeld door het Europees Hof voor de rechten van de mens, omdat het er maar niet in slaagt voldoende capaciteit te voorzien voor mensen die een misdaad begingen, maar geestesziek zijn. Deze mensen komen in de gevangenis terecht, waar ze – zonder einddatum en zonder voldoende zorgomkadering, opgesloten zitten.

Allerhande, maar vooral literatuur: 9999 (2015), documentaire van Ellen  Vermeulen

In de documentaire “9999” uit 2014, die momenteel te zien is op VRT NU, wordt melding gemaakt van 1200 personen, maar intussen is dit aantal gedaald naar 600. Minister van justitie, Vincent Van Quickenborne, liet in april weten 2,5 miljoen euro uit te trekken voor nieuwe faciliteiten en betere omkadering na een zoveelste veroordeling. Pas in 2026 zou deze schandvlek, die herinnerd moet worden, omgezet in voldoende capaciteit en gepaste begeleiding. Daarom is het zinvol een inkijk te krijgen in het leven van deze mensen via de bekroonde documentaire “9999” van Ellen Vermeulen.

Bronnen: 9999themovie.com en VRT NU

Te bekijken via deze link.

Goden van Molenbeek

We sluiten deze tips af met een mooie documentaire, te zien voor de leden van de nieuwssite Apache.be: “Goden van Molenbeek”. De aanslagen van 22 maart 2016 veroorzaakten een schokgolf door het hele land. Plots waren alle schijnwerpers gericht op Molenbeek, een “hell hole” volgens de voormalige Amerikaanse president. Maar ook thuis voor de 6-jarige Aatos en zijn vrienden. Een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt. Bekijk hier alvast de trailer:

De Goden van Molenbeek werd gemaakt door de Finse filmmaker Reetta Huhtanen. Een jaarabonnement op Apache kost 80 euro, via apache.be