Identiteitscirkels

Iedereen beschikt over een hele serie identiteiten. Maar hoe houd je het overzicht? André Droogers, boeddhist, tekent met ons een aantal cirkels en onderzoekt hoe een identiteit op een eenvoudige manier ontleed kan worden, al blijft het de vraag of er één facet benadrukt moet worden. Werken bijvoorbeeld kan voor sommigen helemaal niet (meer) belangrijk zijn, of zelfs onmogelijk. En voor anderen zijn de hoeveelheid cirkels gewoonweg erg klein. Niettemin biedt hij ons een boeiende en vooral fijne oefening aan om hierbij stil te staan.

Je speelt een flink aantal rollen. Ieder een eigen repertoire. Welke identiteit zichtbaar wordt, verschilt per rol en per dagdeel. Je identiteiten kunnen elkaar beïnvloeden en versterken, maar ook strikt gescheiden blijven. Partner in een maatschappij is iets anders als partner thuis.

Identiteiten veranderen met de levensloop en de omstandigheden. Je pubert, je wordt eindelijk volwassen, je trouwt, je scheidt, je migreert naar een andere cultuur, etc.

Onderling verschillen je identiteiten in betekenis. Het kan zijn dat zich per contact één identiteit opdringt, omdat men – of jijzelf – denkt dat jij zo bent. Rutte is al tien jaar primair premier (van Nederland nvdr.). Maar feitelijk bestaat iedereen in meervoud.

Wychwood Art: Nina Williams Art GCSE | Gcse art sketchbook, Identity art,  Art sketchbook
Nina Williams

Concentrische cirkels

Voor je eigen overzicht kun je een aantal concentrische cirkels tekenen rondom je zelf.

In het centrum zitten je meest cruciale identiteiten. Kies zelf maar welke dat zijn: je deel zijn van een gezin of familie, van een levensbeschouwelijke gemeenschap, je gender, je etniciteit, je …?

Voor sommigen hoort werk ook bij de binnencirkel, maar dat kan evengoed in de volgende cirkel zitten. Werk is wel een belangrijke samenvatting van je identiteit. Je scholing, inkomen en persoonlijkheid zijn eraan af te lezen.

In je vrije tijd speel je met weer andere identiteiten. Dat kan te maken hebben met sport en spel, maar ook met vrijwilligerswerk, je buurtje, je vriendschappen.

Nelson Stevens - Towards Identity, 1970
Nelson Stevens

Toch knap hoe we dat doen

In een buitencirkel heeft je identiteit als consument een plekje. Reclame werft je voor een bepaalde identiteit. Op internet schrijft het algoritme je een identiteit toe.

Sommige identiteiten zijn tijdelijk. Toerist zijn verschaft je een voorbijgaande identiteit, net als een bestuursfunctie.

Eigenlijk zijn we verschrikkelijk knap dat we in al die cirkels het identiteitsspel weten te spelen. Niet vreemd dat ons spel soms vast loopt. Dan kan ‘cliënt of ‘patiënt’ je identiteit worden.

En jij? Wat zijn jouw cirkels? Hoe ga je daar mee om?

André Droogers